Dokument

Framtida elförsörjning



Elen är avgörande

En stor strukturell förändring av det svenska elnätet är nödvändigt för att klara både miljömålet samt industrins behov, övergång till elbilar, infrastruktur för över en miljon laddstoplar, uppvärmning av våra hem och mycket mera.


Stamnätet

Sverige har idag ett stamnät som löper genom landet. Det utgår från våra forsar i norr till, kärnkraftverk utmed kusterna och vindkraftsparker vid våra kuster eller i sk. havsparker.

Alla dessa källor till elenergi är sammankopplade i vårt stamnät med en spänning av 400Kv (400.000 volt) som sedan delas ned i regionnät.


Det gamla stamnätet och regionnäten som idag korsar vårt land kan enligt forskare behövas att fördubblas vart 10:de år för att uppnå Regeringens miljömål.


Detta kommer att få stora konsekvenser och särskilt för våra kommuner som bakbinds då det kommer att bli stora intrång i stadsplaneringen och hämma nybyggnation och infrastruktur.































Regionnät och lokalnät


Stamnätet bryts ned i Regionala nät och lokala nät där spänningen sänks via transformatorer så vi till slut kan använda en hanterbar spänning i industrin och våra hem.

Teknik med luftledningar har vi använt sedan 1920-talet i Sverige. Idag vet vi att luftledningar är mer negativa för människor, djur och miljön än markkabel och havskabel.




















Ledningar i havet

De senaste årens stora utbyggnad av vindparker i vindrika miljöer främst vid kuster och till havs har medfört att utvecklingen av att dra högspänningskablar till havs blivit effektivare och billigare.

Nu planeras ett vindkraftpark till havs i Hanöbukten, i Blekinge län. Vindkraftparken förväntas ge en energiproduktion på cirka 1,3 TWh förnybar el.
























Hur mycket el behövs i framtiden?

2018 förbrukade vi i Sverige 141 Twh. Den stora omställning vi står inför med att fasa ut fossila utsläpp samt kärnkraft och samtidigt gå över till en bilpark som skall vara helt El-driven samt att vi förbrukar allt mer el/capita gör att flera forskare tror att vi kommer att behöva fördubbla vår enegriproduktion vart 10:de år i alla fall fram till 2040.